Hvor meget koster en tilbygning?

Materialer plus arbejdskraft, det er hvad en tilbygning koster, og det er svært umiddelbart at give et mere nøjagtigt svar. En tilbygning kan laves på uendelig mange måder, i uendelig mange størrelser, og kvadratmeterprisen varierer i takt med begge variabler.

En tilbygning som kun skal være et enkelt eller to værelser, vil få en betydelig billigere kvadratmeterpris, end hvis der skal etableres f.eks. bad eller lignende rum med omkostningstunge og komplicerede installationer.

Rådgivning – omkostning eller god investering?
Et godt projekt er et planlagt projekt, og det er sandt for de fleste mellemstore eller store projekter, uanset om det så er byggeri eller en anden type projekt. Planlægning og projektering er vigtige faser i tilbygningsprojektet, og kan gøre forskellen mellem et godt byggeprojekt der bliver færdigt til tiden, og et byggeprojekt der bliver forsinket, udskudt og, i sidste ende, meget dyrere end udgiften til en byggesagkyndig ville have været.

-Arkitekt eller bygningsingeniør på opgaven
Det kan godt være den samlede pris på tilbygningen bliver fem procent højere fordi der skal være penge til rådgivning, men i sidste ende er det sandsynligvis penge, som er givet godt ud. Rådgivende byggesagkyndige kan ikke alene hjælpe med det byggetekniske og planlægning i form af tegninger og beskrivelser af projektet; de kan også være en kilde til inspiration.

De kan se muligheder I måske ikke engang havde overvejet, ligesom de kan se begrænsninger og umuligheder i forhold til jeres ønsker. Der er tonsvis af byggetekniske og planlægningsmæssige faldgruber, som kan forsinke og fordyre byggeprojektet. Med grundig og professionel planlægning minimerer I chancen for, at projektet løber af sporet eller ikke bliver fuldført sådan som I havde håbet, og det i sig selv er af betydelig værdi.

-Hjælp til kontrakt og byggetilladelse
Det lettere komplicerede og meget tekniske papirarbejde associeret med en tilbygning er ikke småting, og en ordentlig byggekontrakt samt byggeansøgning til kommunen kan være svært at overskue, hvis man ikke lige har erfaring fra byggebranchen.

Igen, værdien af et propert papirarbejde, og en hurtigt ekspederet behandling af byggeansøgningen til kommunen er ganske høj, i forhold til hvor stor en del af det samlede projekt omkostningen udgør.

Komplicerede rum fordyrer tilbygningen
Almindelige værelser er relativt billige at få lavet i tilbygningen, og kan reducere omkostningen pr. kvadratmeter helt ned til omkring 15.000 pr. kvadratmeter, hvis der er tale om en meget basal tilbygning, uden nogen specielle ’features’, installationer, vinkler osv.

Skal I derimod have bygget et badeværelse i tilbygningen, eller måske også et mindre køkken, så kan prisen pr. kvadratmeter tilbygning hurtigt blive dobbelt så høj, alene grundet de mange komplicerede elementer, installationer, afløbsmonteringer og rørlægninger der skal til. Skal der derudover sættes et bestemt arkitektonisk præg på tilbygningen, så snakker vi endnu højere priser pr. kvadratmeter.

Hovedentrepriseformen er at foretrække
Specielt med tilføjelsen af komplicerede rum er hovedentreprisen en god entrepriseform, og generelt for tilbygningsprojekter er den at foretrække. Et byggefirma I tegner en hovedentreprise med, blander sig generelt udenom planlægning, tegning og beskrivelse af projektet, og overlader dette til bygherren og, sandsynligvis, en professionel rådgivende byggesagkyndig (se afsnittet om professionel rådgivning i starten af artiklen).

Til gengæld sparker hovedentreprenøren projektet i gang når der skal bygges, og overtager herfra hele processen, indtil det sidste penselstrøg er placeret på væggen, og projektet skal afleveres. Byggeriet fra a til z står en hovedentreprenør for, inklusiv håndtering af underleverandører og underentreprenører, på alle de mange forskellige håndværksopgaver, som kan forekomme ved et tilbygningsprojekt.

Overvej kvadratmeterpriser og salgbarhed
Hvad er egentlig jeres behov for tilbygningen? Er det mere plads de næste 5-10 år, hvorefter huset skal sælges, eller er det med henblik på, at I bliver boende resten af livet, hvis det overhovedet er muligt? Det betyder noget for, hvordan tilbygningen skal se ud og dimensioneres, og det er her en god idé, at benytte sig af en professionel rådgiver, f.eks. en arkitekt, som I kan smide sådanne spørgsmål og bekymringer efter.

-Beliggenhed, beliggenhed, beliggenhed
Kvadratmeterpriserne når der skal købes hus er selvfølgelig ikke de samme i Varde, som de er i Kongens Lyngby. Beliggenheden har meget at skulle have sagt, når I skal beregne omkostningen til tilbygningen, i forhold til hvor meget de ekstra kvadratmeter får ejendomsværdien til at stige.

I kan også kigge på, hvor svært det er lige nu, at få solgt en bolig i jeres område, og om en tilbygning måske ville forbedre mulighederne for i fremtiden, at kunne sælge boligen hurtigere og dyrere. En sidste mulighed er selvfølgelig at fraflytte adressen og finde noget større, men det er jo heller ikke gratis, og som regel er flytning ikke noget man har lyst til, blot for at løse midlertidige pladsproblemer.

-Tilbygning kan blive en rimelig god forretning
En tilbygning kan nemlig både løse pladsproblemer, og være en investering i fremtiden. I nogle kommuner hvor kvadratmeterprisen er meget høj, kan det være direkte profitabelt, at få lavet en større tilbygning til huset. Jo flere kvadratmeter man bygger til, jo billigere bliver det pr. kvadratmeter – når arbejdet først er i gang, så er det mere effektivt at bygge 50 kvadratmeter til, end at bygge 30 kvadratmeter til.

Udover muligheden for, at gøre ens hus unikt og større, så kan ejendomsværdien potentielt stige så meget, at salgsprisen på huset kommer til at overstige investeringen i tilbygningen, og dermed ender op med et overskud på projektet, hvilket må siges at være en god forretning.