Energirenovering ved ombygning

Står I overfor en ombygning af huset? Måske en tagrenovering eller ombygning af badeværelset? Alt efter hvilket ombygningsprojekt der er tale om, så kan der være en eller flere muligheder for, at I samtidig kan få udført en større eller mindre energirenovering.

Efterisolering er oplagt ved mange ombygninger
En af de mest oplagte, og som man sådan set godt kunne overveje at få foretaget, uanset om man så har gang i en større byggeentreprise eller ej, er efterisolering. Det kan være en god idé, hvis man alligevel laver noget reparationsarbejde på husets vægge, at man isolerer lidt ekstra, alt efter hvor velisoleret væggen er i forvejen selvfølgelig.

Mange ældre bygninger er ikke alt for godt isoleret, og kan som regel have godt af lidt ekstra glasuld her og der. Entreprenøren der står for arbejdet, kan som regel vurdere, om det er nødvendigt, og økonomisk fornuftigt, at bruge tid og penge på efterisolering i væggene.

Tagrenovering og loftisolering
Isolering af loftet er, i de fleste tilfælde, en mindre opgave hvis man alligevel står overfor en gennemgående tagrenovering. Der er som regel meget at vinde ved, at isolere loftet med tykkere isoleringsmåtter, eller andet isoleringsmateriale. Leverandøren på opgaven kan anbefale den rigtige mængde og type isolering, alt efter hvad der vil være mest effektivt.

Efterisolering af loftet er sådan set en opgave, som man sagtens kan foretage uden man nødvendigvis er i gang med tagrenovering eller lægning af tag. Der er god fornuft i, at isolere loftet så grundigt som det nu kan lade sig gøre, da langt størstedelen af varmen i huset forsvinder den vej.

Udskiftning af vinduer under ombygning
En anden mulighed for, at spare en stor del af varmeregningen væk, er ved at få udskiftet gamle og slidte vinduer og karme, hvis man alligevel renoverer vægge i forbindelse med ombygning eller lignende. En god portion af husets varme siver ud af vinduerne, og det kan blive dyrt hvis det er gamle ineffektive vinduestyper, hvor kold luft siver ind, og hiver varm luft ud.

Om det er nødvendigt at udskifte hele vinduespartiet, nogle af vinduerne eller kun selve ruderne, det er op til husejeren, såvel som den person der sandsynligvis rådføres med under et sådant projekt. Det er ikke billigt at få lavet udskiftning af vinduer, men til gengæld er det ofte en investering, som ender med at betale sig selv tilbage indenfor små 5 år.

Efterisolering af husets ydervægge
Husets ydervægge er ansvarlige for omkring 30 procent af bygningens varmetab, så der er som regel en god portion penge at spare ved, at lade væggene efterisolere. Alt efter husets konstruktion, kan det være mere eller mindre besværligt, at efterisolere væggene i huset. Der er under alle omstændigheder brug for professionelle hænder, da man ikke bør give sig i kast med alt for store håndværksopgaver, når det kommer til husets ydervægge.

Et sådant projekt er bedst at have en entreprenør på, som tager sig af en gennemgående energirenovering af hele huset. Man skal selvfølgelig budgettere og finde ud af, hvor meget man har råd til at få lavet, og hvor de penge man har til rådighed bliver bedst brugt. Det skal også være sådan, at den endelige løsning bliver en, som ikke skæmmer huset og bliver en torn i øjet.

Kan energirenovering rent faktisk betale sig?
9 ud af 10 huse vil på en eller anden måde kunne få noget godt ud af energiforbedrende ombygning – det er kun størrelsen på overskuddet der varierer, i forhold til husets alder og stand. Hvor stort er behovet for isolering, er vinduerne rimelig nye og velholdte, trænger ydermurene til at blive tætnet og repareret?

Er huset udstyret med et energimærke, så foreligger der ofte en energirapport, som blandt andet kommer med forslag til, hvilke energiforbedringer der kan laves, som samtidig kan betale sig og give et beskedent overskud indenfor en overskuelig årrække. Energimærket gives af en energikonsulent, og en sådan kan være en mulighed, hvis I ønsker en total gennemgang af mulighederne for energirenovering på jeres bolig.