5 gode råd når der skal bygges ny

1-Overvej om I har brug for professionel rådgivning
Langt de fleste husejere er helt almindelige mennesker, som udover lidt potentiel erfaring som handy-man eller gør-det-selv person, ikke har en baggrund fra håndværks- eller byggebranchen. Selvom det skulle være tilfældet, så er det ikke sikkert en af jer lige har håndelaget til, at tegne og beskrive en komplet ny første sal.

En byggesagkyndig i form af en arkitekt kan gøre en stor forskel lige fra starten af, og kan inspirere jer, blandt andet til at se nye muligheder, og hjælpe med at tilpasse en ny første sal til jeres hus. Det handler om, at den ny 1. sal skal komplimentere og forbedre boligen, og for eksempel kunne udnytte muligheden for ovenlys, eller et stort åbent areal omkring trappen, som også skal placeres optimalt i forhold til nem færdsel i huset.

2-Find ud af om huset kan bære en ny 1. sal
I samspil med en professionel rådgiver kan I også få arkitekten, eller muligvis en bygningsingeniør til, at vurdere husets bæreevne. Det er sådan set lovpligtigt, at der foreligger en undersøgelse af væggenes bæreevne, så der er ikke rigtig nogen vej udenom. Til gengæld er den gode nyhed, at langt de fleste huse i Danmark uden problemer kan bære en ny første sal.

Hvis der mod forventning skulle være problemer med husets bæreevne, så vil det kræve en forstærkning af væggene, ellers vil der ikke blive givet byggetilladelse. En forstærkning af bygningen er en ganske omfattende operation, som vil gøre projektet en del dyrere, og det er I nød til at have for øje, i forhold til, at lægge et realistisk budget for den nye første sal.

3-Overvej den ny første sals tilføjede ejendomsværdi
Af alle de forbedringer, ombygninger, tilbygninger og renoveringer man kan lave på sin bolig, så er en ny første sal en af de mest lukrative projekter, i hvert fald når vi snakker forøgelse af ejendomsværdien i forhold til projektets investering.

Energiforbedrende ombygning, også kaldet energirenovering, giver årlige besparelser på varmeregningen og en mindre stigning i husets værdi, ligesom en tilbygning i stueplan kan give en forøget værdi i form af nye kvadratmeter, men der er ikke den store bonus udover det. En ny første sal giver mulighed for flere forbedrende aspekter, og giver helt anderledes beboelige kvadratmeter, med unikke muligheder.

Alt efter hvordan den nye første sal kommer til at ligge, samt hvordan huset ligger i forvejen selvfølgelig, kan give værelser med fantastisk udsigt, terrasse med udsigt og aftensol, ovenlysvinduer med mulighed for masser naturlig lys. Det er alt sammen med til, at boligen som regel stiger mere i værdi, end byggeprojektet rent faktisk har kostet.

4-Byg første sal fordi I har brug for det
Med de seneste gode økonomiske takter i den vestlige verden, og en lettere optimistisk attitude på det danske boligmarked, så er der en vis tiltro til, at huse ikke længere er i risiko for pludselig at styrtdykke i pris. På den måde kan det kaldes en nogenlunde sikker investering, at bygge en ny første sal på huset, da man må forvente at kunne sælge huset, alt efter hvor i landet huset ligger.

Hvorvidt det er en god idé ligefrem at spekulere i ejendomsværdien hvis der bliver bygget en ny første sal på er dog lige i overkanten, da der jo på ingen måde er sikkerhed for, at boligen rent faktisk kan sælges til den pris I ønsker. En ny første sal bør være et projekt I påtager jer, fordi de ekstra kvadratmeter og muligheder for anderledes indrettede værelser er noget I kan bruge, ikke noget I kun vil sælge.

5-Indhent tilbud på en hovedentreprise
En ny første sal er et byggeprojekt, som absolut passer bedst til en hovedentreprise, alternativt en totalentreprise, alt efter hvor stort, og ikke mindst dyrt, projektet ender op med at blive. Totalentrepriser er som regel reserveret for nybyggeri og lignende projekter, men en stor nok ny første sal kan potentielt set være passende til en totalentreprise.

Det vil dog som regel være en hovedentreprise, som er den foretrukne entrepriseform, hvor et byggefirma står for hele byggeriet, og hele organiseringen af byggemøder og underleverandører. Tegning, beskrivelser og planlægning står dog for bygherrens regning, og vil som regel blive udført af en arkitekt eller anden byggesagkyndig, som har den nødvendige byggetekniske viden til, at projektere et så stort byggeprojekt.